sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Omin silmin.

Vaikka en tulisi muistamaan tästä vuodesta yhtään mitään muuta, niin täysin varmasti tulen muistamaan tämän viikon perjantain, 15.5.15. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen maailmani mullistui totaalisesti ja olen edelleen positiivisesti shokissa. Pääsin nimittäin vihdoin eroon silmälaseistani. En osaa edes sanoin kuvailla kuinka huikealta tuntuu nähdä maailma ihan omin silmin. 

Minulla on ollut aina todella huono näkö ja olen joutunut pitämään silmälaseja suunnilleen 7-vuotiaasta asti. Ja niitä sankalaseja, sillä piilolinssit eivät ole olleet vaihtoehto silmilleni. On toki ollut aikoja, jolloin olen ollut sinut lasieni kanssa - niin monihan nykyään käyttää laseja ja joidenkin mielestä ne ovat jopa trendikkäitä (en ymmärrä..). Silti esim. teini-ikä oli lasien kanssa tuskaa, henkisesti. Usein kuljinkin ennemmin puolisokeana kuin käytin laseja aiheuttaen näin migreenejä. En ollut sinut lasien kanssa ja halusin niistä vain eroon. 

Taisin olla about 23-vuotias kun kävin ensimmäisen kerran esitutkimuksessa laserleikkausta varten. Odotukset olivat pilvissä ja olin varma, että nyt se vapaus sitten koittaa. No ei koittanut, sillä lääkäri ei antanut leikkauslupaa. Olin kuulemma vielä liian nuori ja näköni muuttui jatkuvasti. Se oli kuin märkä rätti kasvoihin eikä karvailta kyyneleiltä vältytty. Asia jäikin oikeastaan sikseen, kunnes nyt sitten tänä keväänä otin asian puheeksi työkaverini kanssa, jonka silmät leikattiin pari vuotta sitten. Hän kehui leikkausta kovin ja kas kummaa, sattui löytämään netistä hyvän tarjouksen Femtolasik-leikkaukseen. Esitutkimuksen sai ilmaiseksi huhtikuun loppuun mennessä varatuista ajoista. Vapisevin käsin varasin itselleni ajan enkä todellakaan elätellyt yhtään mitään toiveita tai kertonut asiasta kenellekään. Pessimisti ei pety...

Viikko sitten kävin esitutkimuksessa ja keskustelimme leikkaavan lääkärin kanssa vielä kahden eri tekniikan (Femtolasik ja Smile) eroista ja kokemuksista. Femtolasik kuulosti sopivammalta vaihtoehdolta itselleni ja järkytyin kun lääkäri kysyi, että tulisinko leikattavaksi seuraavana perjantaina...Valo siis näytti vihreää! En edelleenkään kertonut tästä oikeastaan kenellekään, mitä nyt panikoin töissä työkaverilleni. Entä jos jokin menisi viime hetkellä poskelleen?

 
Perjantaina töiden jälkeen oli sitten leikkausaika ja kaikki oli ohi oikeastaan parissa tunnissa. Ennen leikkausta silmäni tarkastettiin vielä kertaalleen kaikin puolin. Olin itse asiassa pyytänyt rauhoittavaa lääkettä, mutta sitä en sitten koskaan saanut. Yhtäkkiä makasin leikkauspöydällä peiton alla silmät puudutettuina. Itse leikkaus oli kuin lasershow, missään nimessä se ei sattunut yhtään, mutta oli erittäin epämiellyttävää. Yhden silmän käsittely kesti kaikkinensa suunnilleen minuutin. Olin kyllä aika shokissa päästyäni lepohuoneeseen. Silmät eivät meinanneet aueta vaikka kuinka yritin, vesi valui niistä ja väsytti yhtäkkiä hirmuisesti. Onneksi A pääsi katsomaan minua lepohuoneeseen :)

Perjantai-ilta kului aurinkolasit tiukasti silmillä, sisälläkin, sillä silmät olivat niin herkät kaikelle valolle. Silmätippoja laitoin vartin välein, nyt väliä on jo sentään 30 min. Hehe. Pikkuhiljaa näkö alkoi tarkentua, mutta silti tuntui vielä paremmalta pitää silmät kiinni. 

Eilen aamulla avautui sitten ihan uusi maailma eteeni :) aamukankeuden jälkeen näin vaikka mitä sellaisia asioita, joita en ole ennen nähnyt. Näen esim. omat varpaani ja silmäni. Se on hämmentävää. Leikkauksessa mukana ollut hoitaja totesikin, että muutos tuntuu varmasti suurelta, sillä näköni huiteli tosiaan -6:n huonommalla puolella. Ei siis puhettakaan, että olisin nähnyt ilman laseja. Tällä hetkellä näköni on sitten hieman jopa plussan puolella. 

Nämä pari päivää ovat siis olleet täynnä huikeita tunteita ja hämmennystä. En olisi ikinä uskonut, että tuntuisi näin vapaalta elää ilman silmälaseja - nähdä ihan omin silmin. Muutos on huikea ja silmät ovat meinanneet olla kosteina silkasta onnesta :) Eilen sitten lähdettiin etsimään minulle aurinkolaseja ja tuntui hassulta mennä optikkoliikkeeseen ja sanoa vihdoin, ettei linssejä kiitos tällä kertaa. En ole oikeastaan koskaan päässyt käyttämään aurinkolaseja ja eilen sain vihdoin sellaiset, vaikka niihin upposikin pieni omaisuus, hehe. On ne vaan niin ihanat, mutta silti parasta on nähdä ihan omin silmin!  

6 kommenttia:

 1. Upeeta! Voin vain kuvitella miten vapauttava fiilis on yhtäkkiä nähdä ympärilleen ilman laseja! Aikamoista tämä nykyteknologia kun pystytään parantamaan näkökyky takaisin normaaliksi. Seuraavan kerran kun nähdään niin en varmaan tunnista sua kun yhtäkkiä ei olekaan laseja :)

  Kivaa että postailit taas, onkin ollut ikävä sun blogia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nykyteknologia on kyllä ihan huippua, joskaan tämänkään leikkauksen eettisyyttä en uskalla edes ajatella. Maailma on niin epäreilu :( Aika moni on sanonut kyllä että näytän erilaiselta ilman laseja. :D

   Poista
 2. Voi miten mahtavaa! Olen todella onnellinen puolestasi, varsinkin kun sulla on ollut miinuksia noin paljon. Hieno juttu :) Kivaa kuulla, että toipuminen on noin nopeaa ja seuraavana päivänä näit ihan uudenlaisen maailman! ♥

  Itse odottelen vielä sellaista leikkaustekniikkaa, että silmäni voisi operoida. Mulla on liian ohut sarveiskalvo Femtolasikiin ja Smileen, mutta mua on lohdutettu että jonain päivänä tekniikka on kehittynyt tarpeeksi.. Siihen asti tyydyn kohtalooni olla rillipäänä, mutta olen niin tottunut että eipä se ole maata kaatavaa. Eniten harmittaa se, että aurinkolaseissa on oltava vahvuus ja siksi ei raaski kovin monia kerralla hankkia. Piilareita en minäkään kärsi pitää paljon, joten lasit on nokalla koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reetta <3 Säkin olet siis ilmeisesti käynyt tuossa esitarkastuksessa? Harmi, että sulla on liian ohut sarveiskalvo. Mutta tekniikka menee tosiaan ihan mieletöntä vauhtia eteenpäin joten eiköhän vielä tule se päivä kun sunkin silmät voidaan leikata. Mulla oli vähän sama harmistus noiden aurinkolasien kanssa ja enpä itse asiassa koskaan hankkinutkaan kuin yhdet aurinkolasit vahvuuksilla, muuten vain kärvistelin :D

   Poista
 3. Vautsi! :) Varmasti upeaa nähdä omin silmin. :) Vaikka siulle kyl käy siulle käy lasit tosi hyvin. Mukavaa kesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä kyllä ihan mahtavaa :) ihanaa kesää sullekin! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)