keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Ensimmäinen vuosi talossa.

Viimeinen päivä syyskuuta tuli ensimmäinen vuosi täyteen rintamamiestalon omistajina. Nyt on ensimmäinen ja ehkä myöskin se jännittävin vuosi takana. En silti suostu uskomaan, että tulevatkaan vuodet tulevat tylsiä olemaan. Sen verran meillä kahdella pulppuaa ideoita. Nyt on kuitenkin aika luoda pieni katsaus menneeseen vuoteen: 

Muutto rintamamiestaloon oli tosiaan viime vuoden syys-lokakuun vaihteessa ja heti asettauduttuamme taloksi, alkoi ensimmäinen remontti. Ensimmäisenä vuorossa oli keskikerroksen pikkuvessa, joka on itse asiassa vieläkin hieman kesken, sillä tapahtui lumipallo-efekti ja ennen kuin vessan katto kannattaa tehdä valmiiksi, täytyy (lue: haluan) vaihtaa laatat. 

Oli pakko hommata koho-Dymo

Marraskuussa 2013 alkoi sitten surullisen kuuluisa porras- tai oikeammin portaikkoremontti, joka nimettiin minulle. Tässäkin remontissa tapahtui lumipallo-efekti, sillä alkuperäisenä suunnitelmana oli ainoastaan poistaa vanha muovimatto portaista ja laittaa kaunis maalipinta tilalle. No, koko portaikko meni sitten samalla uusiksi ja viimeistelytyöt ovat nyt käynnissä. Tästä remontista ei ole kyllä haasteita puuttunut. 

Marraskuussa vaihdoimme myös osaan yläkerran makuuhuoneista uuden laminaatin. Sinisen harmaiden muovimattojen aika oli tässä talossa autuaan ohitse.  


 Suolapurkki oli kahden euron löytö Nizzasta :)

Joulukuussa lomailin Gambiassa ja A remontoi meille kellarissa sijaitsevaa saunaa. Sauna oli aiemmin uusittu joskus 90-luvulla, mutta meille äärimmäisen ahkerille saunojille, ei sauna kelvannut niin ulkonäkönsä kuin löylyjensäkään puolesta. Niinpä A suunnitteli ja toteutti meille täysin uuden saunan ja suunnilleen viikkoa ennen jouluaattoa taisimme saunoa ensi kertaa uudessa saunassa. Nykyään sauna lämpiää parhaimmillaan kolmestikin viikossa - me todella rakastamme saunomista :)  

Vuosi vaihtui ystävien kanssa juhliessa täällä kotonamme. Kellarin lounge-tila ja ulkona oleva paljutynnyri keräsivät paljon ihastusta vierailta. Muutoin alkuvuosi oli hiljaista remontoinnin ja kodin kunnostamisen saralle. Tein paljon töitä noina vuoden ensimmäisinä kuukausina ja koitin sopivina hetkinä jatkaa porrasremonttia. 

Toukokuussa koitti viimein kevät ja hurahdimme täysin pihatöihin. Odotin kuin kuuta nousevaa, että maa sulaisi roudasta ja pääsisin mylläämään kukkapenkkiä. Talven aikana oli myös hahmottunut suunnitelma pihaa varten ja se alkoikin konkretisoitua toukokuussa, kun pihalle tuli kaivinkone ja maan muokkaus alkoi. Pihalle tuli kolme rekallista multaa ja alkoi armoton maan uudelleenmuokkaus. Uusi nurmikko kylvettiin enemmän tai vähemmän hilpeissä merkeissä kaatosateessa, mutta hyvin se lähti siitä kasvamaan. Uuden nurmikon olisi pitänyt kasvaa täyteen mittaansa jo muutamissa viikoissa ja tämä malttamaton repi muutamia hiuksiakin päästään, kun tuntui ettei nurmikko kasva sitten millään. No, kyllä se kasvoi ja lopulta se taidettiin leikata tänä kesänä peräti kuudesti.   


Eri maiden nimillä koristeltu pöytäliina löytyi pihakirppikseltä 

Juhannukseksi oli tarkoitus saada terassin katos valmiiksi, mutta kylmempääkin kylmempi kesäkuu ei innostanut pihalla rakentamiseen, vaan katos antoi odotuttaa itseään. Vihdoin heinäkuussa katos sai lopullisen muotonsa ja siitä tulikin oikein komea. Mukavaa kun ulkoterassia voi hyödyntää hieman huonommallakin ilmalla. Toiveissa olisi pitää tällä uusitulla pihalla juhlat ensi kesänä, saa nähdä kuinka käy :) 

Vaikka olenkin asunut koko aiemman elämäni pelkästään kerrostalossa eli minulla ei ole ollut tietoakaan lumitöistä ja muista omakotitalon ihanuuksista, en voi sanoa että mikään asia olisi tämän vuoden aikana tullut isona yllätyksenä. Tästä elämästä omassa talossa on kuitenkin ehditty haaveilla jo monta vuotta ja kaikki aiemmat kuvitelmani omakotitaloelämästä ovat osoittautuneet sangen realistisiksi. Esimerkiksi en olisi ikinä uskonut pitäväni pihatöistä niin paljon! Kesälläkin saatoimme puuhailla pihalla lähes koko päivän, käydä välillä sisällä lounastamassa ja taas jatkaa. On ihanaa nähdä omien käsiensä jälki. Minulta luonnistuivat hyvin myös haravointi ja nurmikon ajo - molemmat ovat oikein mukavaa puuhaa ja ennen kaikkea hyvää hyötyliikuntaa. Kyllä siinä kaloreita palaa kummasti kun tunninkin lykkii ruohonleikkuria menemään!   

Toivottavasti saamme viettää monta vuotta täällä talovanhuksessa :) 

Kaikki taloomme liittyvät postaukset löytyvät kategorioista: remontointi ja rintamamiestalo

2 kommenttia:

  1. Voih. Niin pitää tulla käymään ja katsomaan omin silmin, kuullostaa aivan upealta! Kuviakin saa laittaa ihan reippaasti, mä ainakin lupaan katsella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tule ihmeessä käymään, olisi mukavaa :) Kuvia juu laitan lisää, kunhan muista joskus kuvailla hieman valoisammalla ajalla niin niistä kuvista saattaisi ehkä saada selvääkin :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)