lauantai 21. joulukuuta 2013

Puhjennut rengas & Prinsessa lauttarannassa.


Ennen joulupostauksia vielä yksi reissuaiheinen juttu tähän väliin! :)

Sunnuntain vietimme tosiaan Paradise Beachilla ja herkullisen illallisen jälkeen matkasimme koko poppoo rannalle Reggae-juhliin Dominos-nimiseen baariin. Noista juhlista oli kertonut meille vähän yksi jos toinenkin ja itse asiassa olin ollut jo vuonna 2011 kyseisissä juhlissa. Olihan niihin siis taas mentävä ja näytettävä ne äidillekin! On se vaan aika kokemus tanssia avojaloin hiekalla kuutamon valossa mm. Bob Marleyn kappaleiden tahtiin :) Ihan heti ei kyllä pääse samaa Suomessa kokemaan. Olin myös ihan yllättynyt, että myös pojat innostuivat tanssimaan, he kun eivät muuten ole mitään juhlijoita. Emme käyneet viime vuonnakaan kertaakaan yhdessä juhlimassa missään. Nyt kuitenkin olisimme viihtyneet näissä rantajuhlissa vaikka kuinka pitkään, mutta puolenyön aikaan oli luovutettava ja suunnattava hotellille nukkamaan, sillä seuraavana aamuna herätys oli jo kuuden aikoihin. 


Suuntasimme siis maanantaiaamuna aikaisin kohti Banjulia ja lauttarantaa - viime kerrasta oppineena ilman omaa autoa! Lautalla matkasimme toiselle puolelle jokea Barraan, josta otimme sitten jeepin ja suuntasimme kohti James Islandia. Vähän ennen matkalle lähtöä muistin tämän paikan ja pojatkin olivat sitä mieltä, että kyseinen paikka voisi olla mielenkiintoinen retkikohde, kaikesta kamalasta historiastaan huolimatta. Itse asiassa E ja A eivät olleet käyneet vielä koskaan tuolla kyseisellä saarella, joten oli myös mukavaa että he pääsivät mukaamme ja näkivät tuon palan maansa historiasta. Tässä vielä linkki Unescon nettisivuille, josta voi lukea tarkemmin tuosta saaresta. Saari on siis yksi Unescon maailmanperintölistalla olevista kohteista, eikä suotta.

Olimme taittaneet matkaa jo hyvän tovin, kunnes yhtäkkiä kuului järkyttävä pamaus ja auto alkoi heittelehtiä tiellä. Onneksi kuljettaja sai pysäytettyä auton nopeasti ja saimme todeta, että toinen takarengas oli puhjennut. Onni onnettomuudessa oli se, että olimme juuri saapuneet kylään ja mukanamme oli myös vararengas. 


Ei muuta kuin pojat hommiin rengasta vaihtamaan ja me loput pääsimme seuraamaan tilannetta varjoon, jonne kylän naiset kantoivat niin ystävällisesti meille tuolit :) Aina voi sattua ja tapahtua, sen on Afrikassa reissatessaan oppinut. Renkaan vaihdossa ei tainnut lopulta kulua edes puolta tuntia ja pääsimme jatkamaan matkaa möykkyiselle hiekkatielle, jota ajettiin muutamia kymmeniä kilometrejä. 


Yhdellä kyläläisellä oli ihana papukaija olkapäällään! 

Lopulta pääsimme perille Albredan kylään, jossa saimme heti kimppuumme itsellemme oppaan. En oikein tykännyt tuon oppaan tunkeutumisesta joukkoomme, mutta onneksi hän osasi sentään kertoa alueesta paljon tietoa. Jotta pääsimme itse James Islandille, piti meidän ottaa moottorivene, jolla taitoimme matkaa noin vartin verran. Itse saari on erittäin pieni ja aikojen saatossa eroosio on pienetänyt saaren kokoa vielä puoleen alkuperäisestä. Saarella opas kertoi ensin orjuudesta, James Islandin historiasta, Kunta Kintesta jne. Hän myös kertoi, että saaren historiasta on tehty elokuva ja Alex Haley on kirjoittanut kirjan nimeltään The Roots (ehdin jo tilata ko. kirjan itselleni!). Lopuksi kiersimme saarella vielä jäljellä olevat rauniot. En yleensä usko mihinkään yliluonnolliseen tai hengelliseen, mutta tämä saari teki minuun todella mystisen vaikutuksen, jota on vaikeaa sanoin kuvailla. 


James Island  

 
Pienoismalli saaren muureista

Saarella oli nimittäin ihan luonnottaman hiljaista; ei lintuja laulamassa, ei veden kohinaa, ei mitään. Pelkkä hiljaisuus. Kyllä itse saarikin veti meidät kaikki aika hiljaisiksi, etenkin tietysti pojat, joiden esi-isiä nämä julmuudet ovat koskettaneet. Ei tuollaisia vaan pysty ymmärtämään järjellä ja sitten jotkut sivistymättömät kehtaavat (edes vitsillä) heittää, ettei orjuutta ole koskaan esiintynyt maailmassa. Meistä yksikään ei olisi kestänyt päiväkään noissa oloissa. 


"Ei koskaan enää"

Saarikierroksen jälkeen kävimme vielä aiheeseen liittyvässä museossa, johon oli kerätty kaikkea orjuuteen ja orjien vapauttamiseen liittyvää materiaalia. Olisin viihtynyt tuolla museossa itse asiassa pidempäänkin, oli todella mielenkiintoinen paikka. Ainoa vaan, että tämä oppaamme teki meille "perinteiset", joka on yksi niistä asioista joita en voi tuossa maassa sietää sitten lainkaan. Ennen saarikierrosta opas nimittäin kertoi meille, että hänen palvelunsa sisältyvät maksamiimme maksuihin ja kierroksen jälkeen voisimme halutessamme jättää hänelle tippiä, ts. "whatever comes from your heart...". No olin sitten poikien kanssa ottamassa valokuvia ja äitini sai tämän oppaan kimppuunsa. Opas kertoi hinnakseen 400 Dalasia :D Ei toki suuri summa meille, mutta valitettavasti meillä on periaatteemme. Onneksi äitini piti puolensa eikä maksanut tuota summaa! Jos pyydetään tippiä, niin silloin otetaan vastaan se mitä saadaan eikä määritellä mitä halutaan. :D Pojatkin totesivat, että mies osasi ottaa tilaisuutensa. Ei hän olisi ikinä esittänyt tuota "pyyntöään" minun tai poikien läsnäollessa, sillä olisimme sanoneet hänelle suorat sanat ja hän varmasti tiesi sen. No näitä on sattunut ennenkin. Joka tapauksessa tykkäsin tästä saarikierroksesta todella paljon ja paluumatka takaisin lautalle sujui ilman sen suurempia kommelluksia. 


Lehmiä tiellä 

Lauttarannassa meitä viihdytti tämä suloinen prinsessa. Viereemme tuli odottamaan myös sotilas ja olin ihan varma, ettei hän nyt ainakaan lämpene tälle pienelle tytölle, mutta toisin kävi. Ei aikaakaan kun jo porukalla leikittiin tuon tytön kanssa :)   


Olisi kiva kuulla onko joku lukijoista käynyt James Islandilla tai onko joku lukenut tuon Alex Haleyn kirjan?

1 kommentti:

  1. Hei! Haluaisin nyt kysyä joltain luotettavalta, suomalaiselta ja omalla naamallaan kirjoittavalta pari suoraa kysymystä Gambiasta, koska olen sinne itsekin lähdössä! Olet näistä ehkä maininnut kirjoituksissasi, jos et jaksa vastata samoihin kysymyksiin, niin linkkaa vaikka tekstit, joista löytyy vastaus? :)

    1. Mitä maksoi kokonaisuudessaan retki Senegaliin (eläinpuistoon) ja oliko rahan arvoista?
    2. Mistä tunnistaa luotettavan oppaan?
    3. Mistä tunnistaa luotettavan taksin, ja millä kannattaa oikein liikkua?

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)