tiistai 3. joulukuuta 2013

Doo be doo be doo be doo bye.

Vasta eilen mulle iski lähes järkytyksenä se, että mä olen tosiaan lähdössä tällä viikolla Gambiaan! Kaiken tämän lähes vuoden odottamisen jälkeen. Ei vaan löydy sanoja!
 
Sinänsä hassua, ettei edes matkalaukun pakkaaminen saanut minua oikein havahtumaan lähdön tunnelmaan. Se taisi olla vasta se viesti kun M kysyi, että moneltako pitää sitten olla lentokentällä vastassa. Mä kyllä niiin yllätyn jos pojat ovat siellä oikeaan aikaan; meillä kun on ollut aina silloin tällöin hieman säätämistä sen kanssa mikä onkaan my time ja your time. :D Ja siihen kun lisätään vielä tämä ihan African time, niin mun hermot eivät kestä. Ehkä mä jätän ne jo ihan suosiolla narikkaan tänne kotiin :D 

Sen kummempia lomasuunnitelmia ei olla kyllä tehty. Rannalla tulee tuskin paljoa maattua, paitsi yksi päivä vietetään toki Paradise-rannalla. Mohammedia mennään katsomaan ja käydään ehkä myös Tanjissa. Olisi niin upeaa törmätä oppilaisiini siellä ja kuulla heidän kuulumisiaan :) Onhan minullakin vielä monta upeaa paikkaa kokematta Gambiassa; kuulin nyt vasta mm. tällaisesta paikasta kuin Makasutu. Olisi mukavaa kuulla jos joku on siellä käynyt! Nettisivujen perusteella paikka vaikutti kyllä mielettömän upealta! Lisäksi haluaisin edelleen käydä James Islandilla, se on varmasti vaikuttava paikka. Ai niin, mutta jokuhan totesi eräässä blogissa käydyssä keskustelussa, että orjuushan on eurooppalaisten keksintö, ei sitä ole ollut kuulemma oikeasti olemassakaan. :D Välillä en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa näitä ihmisten letkautuksia lukiessaan...


Ihana pieni Mohammed!
 
Tietysti käydään mun vanhassa kodissa, haluan ehdottomasti nähdä minkälaiseksi se on remontoitu. En tiedä, mutta nyt tuntuu siltä että se voi olla aika kova paikka käydä siellä. Vaikka olenkin onnellinen koko siitä ajasta mitä sain Gambiassa viettää, olen edelleen sitä mieltä että kaikki jäi pahasti kesken. Mutta oli pakko palata kotiin. Moni asia jäi vain niin kesken tai kokonaan kokematta. Ja mullahan meni muutenkin siitä alusta niin monta viikkoa "hukkaan" niiden kaikkien vaikeuksien kanssa. Naureskelin tuossa kun luin Tjäreborgin Gambia-opaskirjaa jossa mm. neuvottiin ettei kannata syödä ruokia jotka ovat olleet esillä pitkään huoneenlämmössä. :D Joo-o, kannattaa syödä kananmunia jotka ovat olleet pari päivää +32 asteessa. Tiesipä ainakin syöneensä. Enkä muuten pysty syömään niitä vieläkään, sen verran kamalat olivat ne oireet...

Aina silloin tällöin kun on aikaa saatan yhä vieläkin lukea postauksiani, joita kirjoittelin ennen lähtöä. Se kaikki odotus ja jännitys on niin käsin kosketeltavaa. Muistan kuinka kirjoitin, että haluaisin niin kovasti tukahduttaa sen ainaisen lähtemisen kaipuun. Valitettavasti se ei kuitenkaan tukahtunut yhtään mihinkään, kai se roikkuu minussa kiinni kuin piru sarvissa. Ainoa vaan, etten voi enää lähteä. Silloin pitää vain fiilistellä mennyttä ja yrittää muistella minkälaista elämä tuolloin olikaan. On jotenkin ihan uskomatonta, kuinka hyvin muistan vieläkin ihan pieniä yksityiskohtia ja tunteita. Kai se oli vaan oikeasti niin erilaista elämää ja tunteet vahvoja. Silloin kun iskee oikein paha ikävä niin kuuntelen ihanaa Etelä-Afrikkalaista musikkia, suosittelen kuuntelemaan. Ehdoton suosikkini on Freshly Ground; ihania sanoituksia ja melodioita. 
 
Did you hear the news on the radio today?
People have agreed to give their love away.
I can't wait to be there in line!
Politicians have agreed to honour and obey.
They'll come down and listen to what the people say.
I can't wait to be there in line, no no!

Doo be doo be doo be doo bye
Doo be doo be doo be doo bye

Children will play in the streets,
Loving everyone they meet.
Open hearts will be the rhythm of the day.
Neighbours will greet each other,
Sisters and the brothers.
Even enemies will come to be friends.
I can't wait to be there in line, no no !

Doo be doo be doo be doo bye
Doo be doo be doo be doo bye

If you are ready,
Feel free to come around
If you are ready,
Vem cá amigo, irei levar-te lá.
If you are ready...

Say you want to live and grow in kindness every day.
Say you know the meaning of love.
See every person that you meet,
I can't wait to be there in line, no no!
I can't wait to be there in line, no no!

As every you and every me
And then I'll know you feel the rhythm of love!

Doo be doo be doo be doo bye
Doo be doo be doo be doo bye

If you hear what I mean,
clap and stop your fear. 

 
Kuten olette ehkä huomanneet, niin seuraan Gambian tilannetta aika aktiivisesti sekä myös suomalaisia, jotka joko asuvat maassa, toimivat siellä tai haluavat parantaa paikallisten oloja. Oli niin upeaa tavata viime vuonna Gambiassa lomailemassa olevia tai siellä asuvia suomalaisia. Löysin hiljakkoin netistä myös artikkelin, jossa kerrottiin suomaisesta Jaana Kapari-Jatasta joka on perustanut ammattikoulun Gambiaan. Tällä projektilla on myös Facebookissa sivut, joita seuraan. Jos nyt olisin lähdössä vapaaehtoistyöhön Gambiaan, olisin ehdottomasti yhteydessä näihin suomalaisiin; olisi niin hienoa päästä rakentamaan heidän kanssaan tulevaisuutta nuorille. Haluaisin kovasti käydä tuolla koulussa vierailulla tällä reissulla, saa nähdä kuinka käy! 
 
Mutta vaikka en nyt ulkomaille töihin pääsisikään (muutamaan kymmeneen vuoteen), niin näen hyvänä vaihtoehtona myös kotimaassa tehtävän vapaaehtoistyöhön. Minun oli tarkoitus perehtyä tähän jo tänä syksynä, mutta se sitten jäi. Tammikuussa siis uusi yritys! Tiedän jo kyllä minkälaista työtä haluaisin tehdä, mutta organisaatioihin pitäisi perehtyä hieman tarkemmin. Vaikka kyse onkin niin hienosta asiasta kuin ihmisten (tai eläinten) auttaminen (lähes) vapaaehtoisvoimin, niin silti valitettavasti tässäkin asiassa on moni kakku päältä kaunis. Parempi siis tutkia tarkoin etukäteen kuin lähteä tuhlaamaan aikaansa! 

2 kommenttia:

  1. Makasutu on kiva ! :) Tosin siellä on hurjan pelottavia apinoita. Myös vähän sellain turistipaikka - eli hieman rahastuksen makua. Mutta silti ihan tutustumisen arvoinen. Oppii paikallisesta luonnosta ja siitä, miten sitä hyödynnetään. Ja kaunista siellä on! Suosittelen siis. Abukossa kannattaa pysähtyä matkalla karjamarkkinoilla, jos sattuu olemaan sellaiset. Se on ihan veikeä kokemus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makasutu oli joo ihan kiva, ainakin paljon parempi kuin Lamin Lodge! Abukon karjamarkkinatkin ovat kivat, muta ei enää se itse puisto. Ihan kuollut koko paikka..

      Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)