tiistai 19. marraskuuta 2013

Porrasremonttia, osa 1.

Saa nähdä kuinka monta osaa saankaan kirjoitella tästä porrasremontistani! Tässä nyt kuitenkin sen ensimmäinen osa. 

Aloitin tosiaan viime viikonloppuna meidän portaiden kunnostusurakan. Tiesin kyllä, että tämä tulee luultavasti olemaan niin sanottu ikuisuusprojekti, mutta että näinkin haastava...Lähtötilanne oli se, että portaissa oli rusehtava muovimatto ja metalliset listat. Onneksi muovimatto oli suht hyvässä kunnossa kuitenkin, mutta nuo metalliset listat olivat todella ärsyttävät ja oikeastaan myös vaaralliset! Listat oli nimittäin kiinnitetty ruuveilla ja noidenkin ruuvien kannat olivat aikojen saatossa nousseet ylöspäin, jolloin etenkin villasukat tarttuivat niihin kiinni. Eipä ollut yksi tai kaksi kertaa kun portaita alas kävellessäni huomasin yhtäkkiä, että nyt jäi toinen jalka johonkin kauas taakse ja ei kun äkkiä kaiteesta kiinni...


Viime viikonloppuna sain sitten irroitettua nuo listat sekä muovimatot. Itse asiassa nuo muovimatot oli helpompi irroittaa kuin listat, sillä listat oli kyllä niin ihmeellisesti kiinnitetyt ettei tosikaan. Ruuvit olivat vähintään kolmella mutkalla, jolloin niihin ei tehonnut ruuvari saati sitten porakone. Muutaman listan A repi sitten ihan käsin irti :) Toisilla sitä voimaa riittää enemmän kuin toisilla...


Muovimatosta jäi portaisiin sekä liima että nukka, karva tai miksi sitä nyt haluaakaan nimittää. Isältäni lainattu tasohiomakone ei tehonnut kumpaankaan noista ja A lupasikin tuoda töistään jotain apuvälinettä. Kieltämättä toivoin hieman, että tämä "jokin apuväline" olisi ollut sähkökäyttöinen, mutta se olikin kiila hiomapaperia varten. Ei muuta kuin käsin hiomaan! Oli ehkä jopa pienoinen yllätys, että tuolla käsinhiomalla sai tehokkaammin jälkeä aikaiseksi kuin mitä tuolla tasohiomakoneella. 


Kiitos muuten teillekin vinkeistänne tuohon maalin ja liiman poistamiseen! Jos olisi edes jonkinlainen varmuus siitä, että liuottimella saisi nuo liimat katoamaan, niin varmasti kokeilisin sitä. Pelkään kuitenkin, että näihin "kokeiluihin" uppoaa kivasti muutama kymppi ja lopputulosta ei synny. Harmi kun rautakaupastakaan ei taida saada mitään näytteitä, sillä useimmiten tuollaiset liuottimet lienevät spray-pulloissa. Niinpä vähän ajateltiinkin, että hommataan rälläkkä (oli tälläkin joku hienompi nimi; kulmahiomakone?) ja siihen pyörivä hiomaharja. Sillä kuulemma pitäisi tulla tulosta ja tuota rälläkkää voi hyödyntää myös tulevissa remontoissa, joten se ei ole vain yhden kerran hankinta. Toivottavasti jo tulevana viikonloppuna pääsisin testailemaan sitä! Minkälaiset ne portaat tulevat sitten olemaan? Tuolla kun niitä hioi selkä vääränä kyykkien, oli pakko saada se haavekuva mieleensä, jotta jaksaisi yrittää :) Jos kaikki menee siis nappiin (ja ennen ei luovuteta!), niin portaat tosiaan maalataan valkoisiksi ja nykyinen musta ja kapea kaide vaihtuu leveään ja valkoiseen. Kaiteen taakse tulee led-valot, jotka asennetaan toimimaan liiketunnistimilla. Meillä on myös kellarin portaissa tuollaiset liiketunnistimet ja ne ovat tosi kätevät! Yleensä aina kun menee ylös tai alas portaita niin kantaa käsissään jotain ja sitten pitäisi vielä sytytellä valoja. Liiketunnistimet helpottavat kyllä elämää!

Lisäksi yläkerran porraskäytävässä oleva sulaketaulu saa ympärilleen kaapin, jotta se ei paistaisi sieltä samalla tavalla silmään kuin nyt. Portaisiin tulee tietysti myös jonkinlaiset liukuesteet, ei olla vielä vaan päätetty että minkälaiset. Vaihtoehtoina on ainakin liukuestematto ja karkea maali. Ruuveilla kiinnitettävää metallilistaa niihin ei ainakaan tule! Porraskäytävän ikkunaa varten on jo odottamssa verhotkin, mutta vielä menee hetki ennen kuin pääsen niitä ripustamaan! :) 

2 kommenttia:

 1. Liiketunnistimella toimivat valot kuulostaa tosi hyvältä idealta!
  Odotan kyllä niin innolla että päästään näkemän teidän koti livenä sitten joskus tammikuussa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten joskus tammikuussa - täytyy kyllä pian yrittää sopia joku ajankohta :) Ja noi valot on kyllä niin kätevät ja säästää luultavasti myös sähköä, sillä eipä jää ainakaan valot vahingossa päälle :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)