tiistai 13. marraskuuta 2012

Paikalliseen tapaan.

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa teille paikallisista jutuista – niin moni asia kun on erilainen verrattuna Suomeen. Aika montaa juttua on siis joutunut pohtimaan ja keksimään mitä erilaisimpia ratkaisuja. Onneksi täällä voi aina kysyä joltain, että hei miten tämä juttu oikein kuuluisikaan tehdä. 


 

Yksi suurimmista jutuista on varmasti ollut puhelinliittymä. Tänne tullessani minulla oli kaksi puhelinta; toisessa oli tarkoitus olla Suomi-liittymä ja toisessa paikallinen liittymä. Toinen puhelin oli kotoa otettu varapuhelin, joka sitten päättikin parin päivän päästä sanoa itsensä irti, joten samalla sanoin heihei Suomi-liittymälleni. Kyllä hieman ketutti. Täällä minulla on siis paikallisena liittymänä Africell ja kuten arvata saattaa, se on prepaid. On ollut hieman totuttelemista tuohon prepaidiin kun Suomessa on tottunut laskutukseen. Puheaikaa voi ostaa täällä lähes mistä vain ja sitä voi ostaa eri määriä. Itse ostan yleensä latauskortin paikallisesta kaupasta ja summa on 50 Dalasia – riittää muutamaksi päiväksi. Välillä kyllä meinaa palaa pinna tähän systeemiin, sillä se puheaika loppuu aina silloin kun ei pitäisi, esim. keskellä yötä. 

Toinen paikallinen juttu on ehdottomasti vesi. Alussa ostin puolentoista litran vesipulloja, mutta en kokenut niitä kovin käteviksi, sillä tässä helteessä yhdenkin pullon mukana raahaaminen voi olla välillä tuskaa. Niinpä juon nykyään paikallisten tavoin pussivettä. Maistuu ensimmäisillä kerroilla ihan muovilta, mutta pikkuhiljaa siihen makuun on tottunut. Yhdessä pussissa on vettä vajaa puolilitraa ja se maksaa noin 2-3 Dalasia. Itse ostan yleensä säkillisen noita pusseja ja säkki maksaa 40 Dalasia. Eipä tarvitse joka päivä ostaa vettä…


Lisäksi olen ihastunut Cocoa Butter-vartalorasvaan, en tiedä onko se paikallista? Oletettavasti  on tuontitavaraa niin kuin melkein kaikki täällä, mutta niin ihanaa. Suihkussa kun joutuu käymään sen pari kertaa päivässä hikoilun takia ja nahka kuivaa, joten tuo on aivan ihanaa rasvaa! Yksi purkki maksaa noin 30-40 Dalasia eli ei juuri mitään. 


Liikkumisesta. Työmatkani taittuu kävellen ja taxilla. Kotoa pitää kävellä ensin päätien varteen, noin 10 minuutin kävelymatka, jonka jälkeen otan taxin töihin. Ajomatka kestää noin 10 minuuttia ja taxi maksaa 7 Dalasia. Ideana koko jutussa on se, että taxi on jaettu ja jokainen kyydissä oleva maksaa tuon 7 Dalasia. Välillä matka kestää pidempään kun joku jää kyydistä pois ja tilalle tulee uusia. Itse olen kuitenkin kokenut tuon tosi käteväksi ja ennen kaikkea halvaksi tavaksi liikkua. Autothan täällä nyt ovat mitä ovat, välillä kyllä ihmettelee, että miten ne ylipäänsä pysyvät kasassa. Tosin pari päivää sitten taxi pysähtyi kesken matkan kun piti yhtä rengasta kiristää – ihan normaalia täällä! Aikansa sitä jaksaa ihmetellä kaikkea, mutta yllättävän nopeasti sitä tottuu kaikkeen. 

Välillä eläminen on siis helpompaa ja välillä vähän haasteellisempaa. Parina iltana on ollut sähkökatkoksia, jolloin ei voi muuta kuin istuskella pimeässä ja tuijotella tähtitaivasta – mukavaa sekin välillä! Haasteellisin tilanne oli varmasti eräänä iltana, kun sähköt katkesivat ja samaan aikaan meiltä loppui vesi. Tarkoituksena oli kokkailla illallinen ja hetken aikaa sai miettiä, että mitäs nyt tehdään. Ei muuta kuin kaupasta vettä hakemaan ja sitten kokkailtiin kaasukeittimellä taskulampun valossa. Tai kun halusimme Amyn kanssa tehdä perunamuusia – välillä on niin ihanaa saada muutakin lisuketta kuin riisiä! Hetken aikaa mietimme, että millä survomme perunat muusiksi, kunnes keksin käyttää juomalasia. Olipa muuten perunamuusi herkkua pitkästä aikaa! Täällä siis on todellakin käyttöä luovuudelle ja useimmiten se onkin vain antoisaa!

(100 Dalasia = 2,91€)

5 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus ja kiva muutenkin kun jaksat kirjoitella tätä blogia, tää on tosi mielenkiintoista luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Lilja! Tosi kiva kuulla, että nämä mun postaukset täältä kaukaa jaksavat kiinnostaa teitä lukijoita :) Paljon terkkuja!

   Poista
 2. Mielenkiintoisia juttuja, tällasia on aina kiva lukea! Aika erikoinen toi muovipussivesi-systeemi, en oo ikinä ennen kuullut tollasesta :) Varmaan hassua huomata, miten sitä aluksi ihmettelee jotain asioita ja sitten pikkuhiljaa tottuu niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en tiedä miksi täällä on tuollainen muovipussivesi-juttu, toisaalta ihan kätevä kunhan muistaa aina täyttää varastot sillin tällöin :) aluksi sitä tuli ihmeteltyä ihan kaikkea ja nyt moneen asiaan on tosiaan tottunut. Aikaa se on kyllä vaatinut :)

   Poista
 3. Huippuja juttuja nuo paikalliset erikoisuudet, pussivedet sun muut ja tosiaan omalla tavallaan hyvinkin tunnelmalliset sähkökatkot! Ihanan edullista siellä kyllä on tuo eläminen ja liikkuminen. Ei ihan heti pääse rahat loppumaan :)

  <3 Laura K.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)