tiistai 20. marraskuuta 2012

My Neighbourhood.

Tässä teille mahtava laatuinen kartta vanhalla ja tutulla Paintilla piirrettynä, vieläpä ilman tavallista hiirtä! Pahoittelen siis kartan esikoulutasoa. Halusin vain hieman valottaa että missä oikein liikunkaan täällä kotikulmillani. Asun siis Kololissa, en Banjulissa vaikka esim. Facebook-profiilissani lukeekin niin. Valitettavasti tämä Kololi on niin pieni kolo täällä, ettei sitä noteerata edes Facebookissa, heh. En ollut aiemmin käynyt Kololissa, joten kaikki täällä oli aivan uutta minulle. Lähellä tässä on esim. guest house nimeltään Easy Time Lodge – en tiedä näkyisikö se esim. Googlen kartoissa tai onko heillä esim. nettisivuja? Tykkään asua täällä Kololissa. Täällä on suhteellisen rauhallista ja lähes kaiken joka päiväseen elämään tarvittavan saa täältä. Yksi alun ihmetyksen aiheista olivat ehdottomasti nämä ”local shopit”. Viime kerralla Gambiassa ollessani en edes huomannut koko kauppoja, ne ovat usein todella pieniä ja huomaamattomia – vähän kuin kioskeja. Mutta melkein kotia vastapäätä on ihan paras tällainen paikallinen kauppa; valikoimissa on lähes kaikkea mitä tarvita voi ja jos jotain ei satu olemaan, niin yleensä omistaja lähtee hakemaan sitä. Niin kuin yhtenä päivänä tarvitsin ison pullon öljyä ruuanlaittoon eikä hänellä ollut sitä, mutta hän lähti ystävällisesti hakemaan sitä muualta. Hyvää palvelua! Haen tuosta kaupasta joka aamu myös aamiaiseni ja omistaja tietää ettei minun leipääni laiteta majoneesia vaan rasvaa :) Hauska juttu noissa kaupoissa on myös se, että jos haluan esim. mehua, en pyydä sitä normaaliin tapaan englanniksi sanomalla ”juice”, vaan sanon ”Don Simon” joka on siis mehumerkki. Täällä kun on tuo englannin aksentti ”hieman” erilainen, niin helpommin tulee ymmärretyksi kun käyttää tavaramerkkejä. Ja kaupoissa tosiaan pyydetään tavarat eikä kerätä itse niin kuin tavallisissa supermarketeissa. Kokemus sekin tällaiselle itsepalvelumaailmassa kasvaneelle lapselle :)

 Tanji boy.

Täältä kotoa kävelen joka päivä Senegambiaan (n. 10 min matka), joka isompi ”keskus”. Vaikea keksiä näille täkäläisille paikoille oikeita suomenkielisiä vastineita. Joka tapauksesta Senegambiasta löytyy pankkiautomaatit, isommat supermarketit, joita en kyllä käytä koska niissä on turistihinnat sekä tietysti siellä on myös ravintolat ja baarit. Senegambiasta otan myös lähes aina taksin jos olen menossa jonnekin. Aamuisin ja päiväsaikaan Senegambia on ihan mukava paikka, eloisa, mutta iltaisin on ihan turha kuvitella kävelevänsä siellä yksin. Etenkin nyt turistisesongin aikana siellä on epätoivoisia yrittäjiä ihan liikaa eli häirintää riittää. Ai niin, oli kyllä niin paras idea ottaa mukaan se ”kihlasormus”, vaikka jotkut sitä kritisoivatkin. Olen saanut monta kertaa rauhan sen avulla. Niin se vain menee täällä. 

Senegambiassa on myös Kairaba Beach Hotel, jonka laitoin myös tuohon karttaan, jos se auttaa jotakuta hahmottamaan paikkoja. Hotellihan on tosiaan entisen presidentin rakennuttama viiden tähden hotelli. Ja komea paikka onkin, täytyy myöntää! Kävellään yleensä hotellin läpi rannalle Amyn kanssa ja olen tutustunut erittäin ystävälliseen henkilökuntaan. Uima-allaskin näyttää aina niin houkuttelevalta! Tässä lähellä on myös monkey park, jonka ohi kuljen myös rannalle. Apinoita täytyy jäädä aina ihmettelemään. Aion viedä myös vanhempani tuonne sitten kun he tulevat tänne.   

 Tipi-lintu

Kaiken kaikkiaan olen kyllä viihtynyt täällä Senegambian ja Kotun alueella varsin hyvin. En voisi kuvitella asuvani Kotussa turistialueella – siellä kun ei sitä paikallista elämää oikein pääse näkemään ja kokemaan! Viime viikolla kävin myös ensi kertaa Cape Pointissa Bakaussa ja täytyy kyllä sanoa, että olipa erilainen paikka kuin tämä oma! Jotenkin siellä meno oli paljon kansainvälisempää. Asiaan voi tietysti vaikuttaa se, että se on tavallaan ”hienostoaluetta”. Jotkin taloista olivat kyllä varsin hulppeita kun vertaa muiden alueiden taloihin täällä. Jos rahasta ei olisi puutetta, niin voi olla että koittaisin myös asumista tuolla Cape Pointissa. 

Laitoin tuohon karttaan myös ”traffic lights” ja ”turntable”. Kun menen arkipäivänä toimistolle töihin, otan taksin, joka menee suuntaan ”traffic lights”. Täällä kun ei tosiaan liiemmin noita liikevaloja ole, niin niitä muutamia voi hyvin käyttää maamerkkeinä. Ei ihan onnistuisi sama siellä Suomessa. :) Jos taas menen Tanjiin kentälle töihin, otan taksin suuntaan ”turntable” eli liikenneympyrä. Niitäkään ei täällä liiemmin ole, itse asiassa en ole nähnyt vielä kuin juuri tuon yhden ainoan. Pari postausta aiemmin taisin kehua kuinka käteviä nuo 7 Dalasin taksit ovatkaan. Ne ovatkin sitä aamuisin ja päiväsaikaan, mutta ei todellakaan iltaisin. Tämän saimme valitettavasti kokea Amyn kanssa viime perjantaina kun olimme menossa ystävämme luokse illalla tuollaisella 7 Dalasin taksilla. Kukaan ei ollut tajunnut varoittaa meitä. Illan muistikuvana on vieläkin jarrujen kirskunta, vastaantulevan auton valot, se kun olin hyppäämässä ulos liikkuvasta taksista ja kuinka lopulta päädyimme ojaan. Tällä hetkellä ei kyllä haluaisi liiemmin olla autossa täällä, ei tunnu kovin turvalliselta vaihtoehdolta. Oli vähän liian läheltä piti tapaus. Mutta hengissä ollaan sentään vielä! Palataan taas!

9 kommenttia:

 1. Olipas kivaa kuulla sun asuinseudusta :) Vaikuttaa mukavalta paikalta sijaintinsa ja muunkin suhteen!

  Huh, onneksi teille ei käynyt pahemmin tuossa taksijutussa... Toivottavasti ei satu mitään vastaavaanlaista enää! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, etta tykkasit! :) Joo, taksit on taalla kylla valilla ihan hulluja ja nykyaan kavelenkin ennemmin, jos vain mahdollista. Tuntuu paljon paremmalta vaihtehdolta ja saapa ainakin liikuntaa!

   Poista
 2. Hei!

  Nyt oli pakko tulla kommentoimaan tänne sun blogiin! Oon ihan rändöm lukija, enkä kuolemaksenikaan enään muista edes kuinka tänne yhtäkkiä eksyin, mutta sana Gambia herätti mielenkiinnon :) Itse oon ollut myös vaihdossa Gabiassa ja on mielenkiintoista ja hauskaa katsoa mitä huomioita teet maasta..nyt ne tuntuu itselle jo niin tutilta asioilta. Paljon tsemppiä sinne lämpöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Vau, tosi kiva kuulla etta sakin olet ollut taalla! Olitko ihan toissa vai opiskelemassa? Oliko tuossa kartassa sulle tuttuja paikkoja? Pikkuhiljaa sita itsekin tottuu paikallisiin juttuihin eika kaikkea ihmettele suu auki. Kiitos tsempeista! :)

   Poista
  2. Joo, oli kyllä kokemus ja osa sydämestä jäi sinne :) Oltiin kaverini kanssa suorittamassa harjoittelua siellä opiskellessani. Osan ajasta oltiin hiv-klinikalla Banjulissa Royal Viktoria Teaching Hospitalissa ja pidempi jakso lastenkodissa (Shelter for Children).
   Kaikki paikat on kyllä tuttuja kartasta. Oli siis selkeä kartta, vaikkakin paintilla piirretty :)
   Itse asuttiin Tallingdinissa, lähellä jokea. Vähän sellanen paikallisen slummin oloinen asutus,ainakin paikalliset aina nauroi kuullessaan missä punkataan :D

   Poista
 3. Hei
  Nyt vasta luin kaikki sun reissujutut. Samalla iski pieni matkakateus :) Teet vaan kaikista haasteista ja vaikeuksista elämyksen ja kokemuksen niin lopulta mikään ei tunnu pahalta. Mut pääasia on että arjesta saa tehtyä tomivan ja vapaa-aikaakin jää! Aurinkoa siellä harmaata täällä. Paljon halauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taytyy joo yrittaa kaantaa kaikki vaikeudet kokemuksiksi. Taalla sen ainakin tajuaa etta mika ei tapa, niin vahvistaa. Valilla tuntuu etta olen jo nyt taysin eri ihminen :D Ja jos Suomen sateet kyllastyttaa liikaa, niin taalla on aina majoitus ja ruoka valmiina :) Terkkuja paljon kaikille! <3

   Poista
 4. Huh, onneksi ei käynyt kuinkaan! :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpa, mutta saikaytti kylla vahan liikaa. Nyt oon suunnilleen aina ihan paniikissa noiden autojen kyydissa mutta kai se tasta. Terkkuja Suomeen! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)