torstai 13. syyskuuta 2012

45 päivää ennen.

45 päivää vielä aikaa lähtöön ja kaikki rokotukset on hoidettu! Jes! Se oli aikamoinen stressi ja rutistus, sillä en niin yhtään tykkää rokotuksista, mutta ne olivat niin sanotusti tämän matkan hinta ja huono puoli.

Soittelin jo tosiaan keväällä huhtikuussa YTHS:lle ja juttelin terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa tulevasta matkasta; miten tulisin majoittumaan, mitä syömään jne. Lisäksi kävimme kaikki saamani rokotukset läpi ja näin he kartoittivat rokotustilannettani. Onneksi olin säästänyt yläasteelta saamani rokotuskortin, siitä on ollut nyt iso hyöty. Entuudestaan minulla oli jo Twinrix (viimeinen annos puuttui) ja keltakuumerokotus. Nyt olen saanut matkaa varten sitten vielä lavantauti- ja kolerarokotukset. Ja kyllä, tuossa on todella monta rokotusta otettavaksi vuoden aikana, mutta edelleen koen paremmaksi vaihtoehdoksi suojata itseni kuin sairastua esim. koleraan. 

Täytyy vielä tuosta kolerarokotuksesta kertoa yksi juttu. Minullahan on todella paha piikkikammo, josta olen nyt pikkuhiljaa ollut pääsemässä eroon, kun tässä on tosiaan vuoden aikana saanut aika monta piikkiä, joten sitä "rutiinia" on tullut. Menin ottamaan tuon kolerarokotuksen samaan paikkaan kuin missä viimeksikin kävin, mutta eihän siellä tietenkään ollut sama, mukava hoitaja paikalla. Jotenkin minua tällä kertaa jännitti myös todella paljon, vaikka poikaystävä oli mukana tukemassa. Sanoin hoitajalle, että minua jännittää ja hän myös sen näki varmasti kun haukoin happea, etten olisi pyörtynyt. No mitä tekee hän? Hän kertoo pelokkaalle potilaalle kuinka tämä rokote laitetaan suoraan ihon alle eikä lihakseen ja se saattaa sattua enemmän kuin edelliset rokotukset. Oliko ihan viisasta kertoa minulle, että se saattaa sattua enemmän? Siinä vaiheessa hermoni pettivät totaalisesti ja nyt ollaan piikkikammon kanssa taas lähtöpisteessä. :( Onneksi niitä ei tarvitse nyt vähään aikaan ottaa yhtään piikkiä.


Tuo lavantautirokote oli sen sijaan iisimpi, sillä se otettiin kolmena kerta-annoksena (tablettina) suun kautta. Hieman siinä jännitti se, kuinka herkkä vatsani reagoi siihen, mutta hyvin meni. Lisää tällaisia piikittömiä rokotuksia kiitos :D 

Lisäksi kävin tällä viikolla vakuutusyhtiössä ostamassa lisäaikaa matkavakuutukseen. Meidän normaali matkavakuutus on voimassa aina sen 90 vuorokautta ja nyt otin siihen parin kuukauden pidennyksen. Ei ainakaan tarvinnut miettiä kahdesti vakuutanko matkatavarat kun edellisetkin ovat vielä kateissa ja kahden kuukauden lisäaika maksoi alle 50€, joka kattaa tavarat 3000€:n edestä. Aika hyvä diili. 

Hyvissä ajoin kannattaa olla liikenteessä myös luottokortin suhteen. Itselläni ei ole ollut sellaista aiemmin ja anoinkin sen nyt vain matkaa ajatellen. Se kun on oikeastaan ainoa maksuväline setelirahan lisäksi Afrikassa. Ja, jos minulta kysytään, niin kannattaa (jos suinkin mahdollista) ottaa Visa, sillä jos joku kelpaa, niin se. Edes Mastercard ei kelpaa niin useissa paikoissa kuin Visa. Luottokortilta nostan siis käyttörahat ja maksan mahdolliset sairaalamaksut.
 
Samaan aiheeseen liittyvä aiempi postaus löytyy täältä

11 kommenttia:

 1. Tykkään seurata näitä sun matkavalmisteluja, se on jotenkin jännää lukijallekin.

  Olipas kyllä ihmeellinen hoitaja kun sillain sulle sanoi, mutta älä lannistu kammosi kanssa, vielä on mahdollisuus siitä eroonkin päästä! Oon itse aikamoinen pelkuri noin muuten, mutta hassua kun piikkejä en sitten ole koskaan pelännyt.

  Niin ja viitaten vähän aikaisempaan postaukseen niin älä lopeta blogia, mä haluan tietää miten sä pärjäät siellä kaukana! Niin ja on mulle tullut mieleen sekin että kun sitten palaat ehjänä takaisin niin olisi vaikka hauska joskus treffata. Vaikutat niin mukavalta ja jalat maassa olevalta ihmiseltä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät lukea näitä juttuja :) Mä tykkään kovasti kirjoittaa näitä ja myöhemmin on mukava lukea mitä fiiliksiä sitä kävikään läpi ennen matkaa. Ja joo, en mä vielä lannistu tuon piikkikammon kanssa, mutta olisihan se ollut kiva taas saada yksi positiivinen kokemus niin, ettei pelontunne olisi jäänyt päällimmäiseksi. Ehkä vielä jonain päivänä en pelkää.

   Ja en lopeta blogia, vaikka aiemmin tuntuikin siltä. Jos vielä joskus tympäisee, niin voin laittaa tämän vaikka salasanan taakse ja lähettää kutsuja vain tietyille henkilöille. Mutta tuskin sitäkään taphtuu, joten älä huoli. Ja olisi kyllä ihan mielettömän kiva tavata kasvotusten mun paluun jälkeen keväämmällä :) Pidetään siis ehdottomasti mielessä! :) Muutetaan itse asiassa lähemmäs sitä paikkakuntaa jossa sä asut, joten ei olisi edes kovin pitkä matka matkustettavana :)

   Poista
  2. Kuulostaa kivalta, katsellaan asiaa sitten keväällä. Niin ja mahtavaa ettet blogia lopeta!

   Poista
 2. Pelkäätkö rokotteen aiheuttamaa kipua vai neuloja? Sun tekstistä saa semmosen kuvan et pelkäät neuloja :) Terveisin yks hoitaja joka pistelee injektioita, rokotteita ja ottaa verikokeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Suski! Hmm..jäin itse asiassa miettimään tätä enkä oikeastaan tiedä? Kai pelkään kuitenkin enemmän sitä kipua, ihan sama aiheutuuko se sitten siitä rokoteaineesta vai neulasta. Ei kai siinä itse neulassa sitten olekaan mitään pelottavaa, mutta minua inhottaa tosiaan se kipu ja se etten voi itse tehdä ko. toimenpidettä.

   Poista
 3. Hyvällä mallilla näyttäisi olevan sun rokotukset! Toi lavantautirokote on niin ihana, kun siinä vältti sen pistämisen kokonaan. Meillä on rokoteasiat muuten ihan kunnossa mutta yhtä vielä harkitaan, eli japanin aivotulehdusrokotetta... Tosin ei varmaan pitäisi enää kovin kauaa harkita, jotta ehtii hyvissä ajoin hoitaa pois alta :)

  Hyvä että sait luottokortin hankittua! Visasta on jotenkin enemmän turvaa kuin pelkästä Electronista, joten se on kyllä hyvä olla mukana. Omani menee vanhaksi joulukuussa, joten pitääpä selvittää, lähettävätkö automaattisesti uuden vai pitääkö se anoa uudestaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulle tuollainen lavantautirokote sopi kyllä paremmin kuin hyvin :) Mä otin silloin kesällä itseäni niskasta kiinni ja tilasin sen Visan, sillä kun oli niin kätevä nyt sitten maksaa lentoliput ja paikan päällä sillä saa sitten rahaa :)

   Poista
 4. Gambian tilanteesta en tiedä sen tarkemmin, mutta kyllä Tansaniassa kävi monissa paikoissa myös Visa Electron. Olin itse Tansaniassa viime keväänä vapaaehtoistöissä. :) Todella harvoin tosin tuli maksettua kortilla, lähinnä kävi vaan aina nostamassa käteistä. Oot kyllä hyvissä ajoin hoitanut rokotukset, mä hoidin lähes kaikki omani edellisellä viikolla ennen lähtöä... :D Paljon tsemppiä sulle jatkoon, tulee varmasti ihan mieletön kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sara! Kiva kun kirjoittelit kokemuksiasi :) Ainakin silloin viime jouluna kun kävin Gambiassa niin en törmännyt paikkoihin jossa olisi voinut maksaa Electronilla. Toisaalta en tiedä olisinko kyllä edes uskaltanut maksaa vaikka olisikin voinut? Lähinnä nytkin ajattelin vain nostaa kortilla käteistä, paljon turvallisempi vaihtoehto tehdä niin :) Ja joo, mä halusin kerrankin hoitaa kaikki matkaan liittyvät "velvollisuudet" pois alta ajoissa kun yleensä jätän kaikki sellaiset ihan viime tippaan. :D

   Poista
 5. Sinä olet selvästi valmistautunut hyvin ;) Onnea matkaan! Itse kävin Afrikassa ensimmäistä kertaa 2010 ja nyt asun täällä :)

  http://ghanalaisittain.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja voi kun mukava kuulla että joku muukin on ihastunut Afrikkaan! Täytyykin käydä katsomassa sun blogi, kiitos siis linkistä! :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)