torstai 22. maaliskuuta 2012

Pelätä ei saa, jos tahtoo milloinkaan onnen saavuttaa.

Olen miettinyt paljon tulevaa reissua ja kaikkea siihen liittyvää. Olen miettinyt ehkä liikaakin. Välillä olisi hyvä vain ripustaa aivot narikkaan, olla vaan ja antaa mennä. Ehkä tuolla reissussa opinkin tekemään niin..kuka tietää. Koska olen kuitenkin näitä asioita pyöritellyt päässäni, mm. töihin mennessä aamuisin, niin ajattelin kirjoitella mietteitäni myös tänne. Mikä saattaa muuttua kun nostan kytkintä ja vaihdan mustan lumen valkoiseen hiekkaan?

 • Kommunikointikieli tulee olemaan lähes vain ja ainoastaan englanti. Saa nähdä kuinka käy, sillä olen melkein yhtä hyvä englannissa kuin Häkkinen. Mii tuu. Olen myös ajatellut opettelevani paikallisen kielen, harmi vain että heimokieliä on noin kuusi erilaista. Minkäköhän valitsisin?
 • Joudun nukkumaan yksin. Tämä tulee ehkä olemaan yksi pahimmista jutuista. Se on jo kova paikka kotona, jos ja kun poikaystävä on poissa kotoa. Sänky tuntuu yksin liian isolta ja kylmältä.
 • Juomavesi ei tule hanasta, vaan kaupasta. Haba kasvaa! Lisäksi on pakko aina muistaa ottaa vesipullo mukaan kun lähtee johonkin. 
 • Suomessa vaivaava ikuisuushypotermia lakkaa viideksi kuukaudeksi. Ihanaa kun ei tarvitse palella, sillä keskilämpötila tulee olemaan n. 25 astetta. 
 • Uimaan pääsee vaikka joka päivä!
 • Ihoni tulee voimaan hyvin: paljon aurinkoa, suolakylpyjä meressä ja jalkapohjien hierontaa rannalla. 
 • Hevoset tulevat taas elämääni :) Minut taitaa löytää aina viikonloppuisin tallilta, hih..
 • Ruokavalio tulee muuttumaan radikaalisti. Kuten aiemmin kerroin, ruokavaliosta jäävät lähes kokonaan pois seuraavat: leipä, karkit ja sokeri ylipäätään, pasta, peruna, limut, mehut yms juomat, maitotuotteet. Mitä jää jäljelle? Mm. hedelmät, kana, kala, nauta, riisi, pähkinät. Ja vatsani tulee kiittämään. Ainakin viimeksi voin Gambiassa paremmin kuin pitkään aikaan Suomessa :) Lisäksi hampaat kiittävät kun ei syö sokeria tai käytä hapollisia tuotteita.
 • Lisäksi pois jäävät lähes kaikki lisä- ja säilöntäaineet. Saan kunnon puhdistuskuurin kropalleni. Jos syön kanaa, niin se on samana päivänä teurastettu eikä säilötty suojakaasuun. Tämä on yksi mahtavimmista jutuista. Paitsi, että naamani tulee taas kukkimaan kuin ruusu aluksi kaikkien kuona-aineiden ja muiden myrkkyjen tunkeutuessa ulos.  
 • Paras juttu: tulen toivottavasti ja luultavasti saamaan kasan ihania uusia ystäviä :) Niitä ei ole koskaan liikaa. Lisäksi aion toki käydä moikkaamassa vanhoja tuttuja kuten Sammya, hänen siskoaan, meidän "taksikuskia", joka osaa soittaa musiikkia muuten ihan törkeän hyvin sekä heppa"poikia". Tietysti on pidettävä mielessä se, että olen länsimaalainen, yksin kulkeva, valkoinen, nainen. Mitä muuta? Toki pidän varani, mutta vainoharhaiseksi en aio kääntyä. Kaikista ihmisistä ei voi aina luulla heti pahaa, ainakaan heidän ihonvärinsä takia..mur
 • Toinen paras juttu: no se itse työ! Jos toisten auttamista voi nyt edes työksi kutsua :) Toki tulen tekemään ihan normaalin pituisia päiviä eli n. 8h päivässä, mutta silti. Tämä on vaan niin uskomaton tilaisuus päästä jakamaan omaa tietämystään. Vihdoin on joku tarkoitus sille miksi olen opiskellut yli 15 vuotta elämästäni. Ja jos tuo tietämykseni auttaa vielä jotain toista eteenpäin elämässä, niin voi vitsit. Siinä on palkkaa kerrakseen, sanon minä ihmisille, jotka ihmettelevät kuinka voin tehdä työtä ilman palkkaa. Kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan, on ehkä tämän elämän paras opetus :) Aina ei tosiaan mene nallekarkit tasan tässä elämässä. 
 • Voisin kiroilla suomeksi niin paljon kuin suu kestäisi eikä kukaan ymmärtäisi sanaakaan. Ei kyllä onneksi kuulu tapoihin, ainakaan usein! :)
 • Liikunta tulee pysymään samoissa mittasuhteissa kuin nytkin, jollei jopa lisääntymään, sillä kaikki matkat tulevat taittumaan lähinnä jalan. Pyörä olisi kiva, mutta en kyllä lähde raahaamaan sitä täältä mukanani. Jos käytän "julkisia", niin se tulen käyttämään paikallista tanka-tankaa eli Hiace-mallista bussia, jolla ei ole oikeastaan vakioreittiä, vaan se menee sinne minne matkustajatkin. Lisäksi tuossa bussissa matkustavat sulassa sovussa niin ihmiset kuin eläimetkin. 
 • Kaikki yhteydenpito Suomeen tulee tapahtumaan sähköpostilla ja Skypella. Aion kyllä hankkia paikallisekin puhelinliittymän, mutta lähinnä vain spesiaalitapauksia varten. Toivottavasti kaikki tutut asentaisisivat koneeseensa Skypen. Onneksi aikaero on minulle vain -2h, joten se ei tule vaikeuttamaan yhteydenpitoa.
 • Jos Suomessa käsilaukun vakiovarusteena on huulikiilto, niin Gambiassa se on (ainakin iltaisin) taskulamppu. Täytyy yrittää löytää jostain oikein tehokas yksilö.  

Jotkut teistä lukijoita ovat kyselleet, että kuinka blogin käy sitten kun lähden ja aionko jatkaa sen pitämistä Afrikastakin. Kuten olen kommenttipuolellakin vastaillut, niin kyllä aion jatkaa blogin pitämistä myös reissussa. :) Eli otan tietokoneen mukaani. Ainoa hieman rajoittava tekijä voi olla sitten nettiyhteys, mutta kyllä senkin pitäisi olla toiminnaltaan suht ok, ainakin sitten nettikahviloissa, jos ei muualla.Toki blogin aihepiiri tulee muuttumaan suht radikaalisti matkapainotteiseksi ja matkapäiväkirjamaiseksi, mutta toivottavasti mahdollisimman moni jaksaisi silti pysyä messissä. Eiköhän niitä muunkinlaisia juttuja saada sitten väliin!

13 kommenttia:

 1. oih.. niin hienoa, niiiiiin hienoa! ja hei, kyllä me täältä lähetetään sulle karkkia postissa jos alat liikaa kaipaamaan sokeria... ;))

  on ihan normaalia pohtia kaiken näköistä, onhan edessäsi aikamoinen muutos :) vaikka toki on hyvä välillä jättää aivot narikkaankin, niin toisaalta on hyvä että käsittelet jo täällä ollessasi kaikki askarruttavat asiat! :) ainakin asenne näyttäis typyllä olevan kohdallaan! hyvä sinä!

  koska muuten lähdet :P
  (ehdotus: muuta kommentti-ikkuna upotetuksi tekstin alle että kommentteja voi seurata s-postiin??? :) )

  VastaaPoista
 2. Gambiassa kannattaa opetella wolofia, se on siellä yleisesti käytetty lingua franca. Myös Senegalissa kaikki osaavat wolofia.

  VastaaPoista
 3. Minna: Mä oon kaikille enemmän tai vähemmän tutuille vihjaillutkin tuosta karkin lähettämisestä, hih! Enpä olisi ihan heti uskonut vielä hetki sitten että toivoisin joululahjaksi karkkia! :) Toivottavasti postikulut eivät vaan olisi kovin korkeat. Ja joo, onhan se toisaalta hyvä pohtia suurta elämänmuutosta etukäteen, sekin on tietyllä tapaa valmistautumista :) Lähden about lokakuun viimeisellä viikolla, täytyy kattoa vähän miten lennot saa järjestettyä. Mutta työt alkavat siellä 1.11. Ja joo, kiitos kun esitit toiveen, mä yritän muuttaa tätä kommentointia jotenkin :)

  Vierailija: Joo, tosta wolofista olen kuullut aiemminkin :) Kiitos kun infosit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei jeeee sä sait sen muutettua<3 :)

   Poista
  2. Hei joo! Kiva että tykkäät! :)

   Poista
 4. Ilman muuta täällä ainakin seurataan! Todella innollakin :)

  VastaaPoista
 5. Tuo matka on ihan huippujuttu, rohkea olet! Ja kiva kun jatkat blogia sieltäkin! Milloin muuten lähdet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! :) Toki jatkan blogin pitämistä, en edes halua harkita muuta. :) Tää on niin tärkeä osa elämääni nykyään. Lähden suunnilleen lokakuun viimeisellä viikolla :)

   Poista
 6. Ajattelin suositella erästä blogia sulle, "orientaatioksi" ennen lähtöä. Blogi kertoo nuoresta naisesta, joka lähti Ghanaan vapaaehtoiseksi. Vaikka maa onkin eri, on moniin hänen pohdiskeluihinsa kuitenkin helppo yhtyä vaikka itse en Ghanassa olekaan käynyt. Monet asiat on niin "yleisafrikkalaisia". Kannattaa lukea! http://www.rantapallo.fi/myexploration/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierailija: Kiitos vinkistäsi! :) Olen lukenut jo aika päiviä Emman kaikki postaukset ja vaihtanut ajatuksia ja kuulumisia. Hänkin tietää lähdöstäni :) Emma on upea nainen! :)

   Poista
 7. Kyllä sitä varmasti kerkee murehtimaan vielä sataan kertaan. Sellainen se ihmismieli on, tai ainakin omani. ;)
  Mutta uskon, että tuolla asenteella pääset vielä pitkälle! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Mä oon kyllä kanssa välillä semmoinen murehtija vaikka ei siinä ole useinkaan mitään järkeä. Sitä otetaan vastaan mitä saadaan, niin hyvässä kuin pahassakin :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)