sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Matkalle valmistautumisesta.

Ensi kuussa on "enää" puoli vuotta meidän Gambian lomaan. Ja ei, en todellakaan laske vielä päiviä tai edes viikkoja siihen, sillä ensin haluan nauttia täysillä tulevasta (sateisesta) Suomen kesästä. Ehkä sitten marraskuussa voin aloittaa odottamisen täysillä. 

Vähän matkaa on kuitenkin pitänyt pohtia jo nyt, sillä itselläni vanhenee passi heinäkuussa ja lääkärissäkin ollaan jo käyty. Gambiaan kun tarvitsee joitakin rokotuksia ja Malaria-lääkityksen. Itselläni ei ole laitettu hepatiitti-rokotuksia, joten aloin ottaa hyvissä ajoin selvää niistä. Työterveyshoitaja kiittelikin, että tulin hänen juttusilleen hyvissä ajoin, sillä 2. ja 3. rokotuksen välissä pitää olla puolen vuoden tauko. Onneksi siis tajusin aloittaa ajoissa! Nyt on ensimmäinen ja toinen erä on jo piikitetty, viimeisen saan sitten sopivasti marraskuussa eli ehdin saada täyden suojan. Eniten ehkä jänskättää tuo Malaria-lääkitys, sitä kun pitää kuitenkin syödä kuukauden verran..mitä sivuoireita siitä tulee ja kun itselläni on vielä erityisen herkkä vatsa. Täytyy vaan toivoa parasta ja pelätä pahinta! 

Gambiaan tarvitsee myös keltakuumerokotuksen, jota varten tarvitsee käydä matkailulääkärillä. Siellä kävimmekin poikaystävän kanssa viime torstaina. En tiedä, kumpi sattui enemmän, itse piikitys vai laskun loppusumma - oli meinaan hieman kallista! Kannattaa siis varata matkabudjettiin hyvin varaa myös rokotuksille ja muille lääkityksille. Keltakuumerokotuksista saimme myös kansainvälisen rokotuspassin, joka on hyvä ottaa matkalle mukaan. :)

Kansainvälinen rokotuspassi. 

Vielä pitäisi kuitenkin miettiä, että hankimmeko viisumit vai emme. Gambiaan niitä ei tarvitse, mutta ainakin itseäni houkuttelisi käydä myös naapurimaassa eli Senegaliassa, kerta siinä vieressä ollaan. :) Senegaliaan tarvitsee siis sen viisumin. Gambiahan on aika pieni maa, niin entäs jos ollaan nähty jo kaikki viikossa..toisaalta viisumitkin maksavat erikseen...onneksi tässä on vielä aikaa pohtia.  

Jotkut ovat kyselleet, että onko järkeä nähdä näin hirveästi vaivaa yhden matkan eteen. Ensinäkään en itse halua ottaa mitään riskejä terveyden suhteen, siksi kaikki lääkärissä käynnit ja muut. Toisekseen esim. hepaattirokotukset olisi hyvä olla ihan kotimaassakin ja Euroopassa reissatessa, ei niistä niin haittaakaan ole. Ja vaivaa nyt on vaan nähtävä, jos haluaa nähdä muutakin kuin Ruotsin laivan. Ja minulla on tarkoitus jatkaa kaukomatkailua vielä myöhemminkin, niin silloin ei tarvitse nähdä sitten niin paljon "vaivaa".

11 kommenttia:

 1. ehdottomasti on vaivan arvoista huolehtia terveydestään ja tosiaan kun noi on suurin osa ainakin elinikäisiä suojia niin kerrankos sitä :)

  mä en tiedä vaan uskallanko ikinä matkata eurooppaa kauemmas kun sain silloin viime kesänä sen hepatiitti 1. rokotuksen jälkeen sen selkäydintulehduksen.. :/ joten se rokote ei varmaan ihan lähimain kuulu mun listalle..saa nähdä uskallanko koettaa toiste :D ja ilman kyseistä rokotetta ei ole asiaa euroopan ulkopuolelle ja ihan eu:n sisälläkin olisi kyllä hyvä olla.. :)

  oon vähän kade sun reissu suunnitelmista, toivottavasti mäkin pääsisin lomilla jonnekin matkalle :)

  VastaaPoista
 2. Minna: Voi ei! Onpa sinulla inhottavia kokemuksia. :/ En edes tiennyt, että noinkin voi käydä. Rokotusten vaaroista ei ihan liikaa muutenkaan puhuta. Paranitko siitä tulehduksesta kuitenkin hyvin?

  Ja joo, oon ihan samaa mieltä, että kyllä pieni vaiva kannattaa, sillä en kyllä halua yhtään leikkiä terveydellä. Ja muutenkin, kun hepatiiteista saa kätevästi vielä iänikuisen suojan. :) Toivotaan juu, että pääset reissuun! :)

  VastaaPoista
 3. Oon samaa mieltä, todellakin kannattaa nähdä vaivaa kun on kyse terveydestä, ihan sama onko lyhyt vai pitkä matka tiedossa :) Sitä paitsi rokotuksethan on myös sijoitus tulevia matkoja nähden, ainakin noiden hepatiittirokotustenhan pitäis kestää koko loppuelämän?

  Vitsi kun tulee matkakuume kun lukee näitä sun juttuja <3

  VastaaPoista
 4. Nooo, paranin ja en, pitkä ja mutkainen juttu :) Mutta ei siis ollut pelkkä rokotus, se oli vaan viimenen tikki, mutta jo olemassaolevalle piikityspelolle ei kyllä tehnyt hyvää kuten voit kuvitella :D

  Aloin muuten heti suunnitteleen kesän reissua.. ;)

  VastaaPoista
 5. Hanna: Joo, todellakin! Kerran kun vaan sijoittaa hieman rahaa rokotuksiin, niin sitten voi myöhemminkin matkustella rauhassa. :) Joo, mä oon käsittänyt ainakin juuri noin, että hepatiittirokotukset on voimassa hautaan asti. :D Mä ootan niin sitä sun uutta blogia! ;)

  Minna: Hyi, voin kyllä kuvitella ettei sun piikkipelko kadonnut tosiaan mihinkään. Itsellänikin on se yhä edelleen, vaikka kauhukokemuksista on jo yli 10 vuotta. Ei ne sieltä päästä silti mihinkään katoa. :( Hih, täytyy kurkkia sun suunnitelmia blogistas, jos niitä sinne kirjoittelet! :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa kyllä mahtavalta reissulta! Mutta se maa on Senegal eikä Senegalia ;D

  VastaaPoista
 7. NP: Hih, näköjään tullut pieni kömmähdys! :D no tajusit kuitenkin mistä on kyse! :)

  VastaaPoista
 8. Nyt oon jo askeleen lähempänä sen aloittamista, ostettiin nimittäin viikonloppuna vihdoin kamera! Hirveä kirjoituskuume tullut ja nyt suurin mietinnänaihe on enää mahdollinen uusi nimi blogille... :)

  VastaaPoista
 9. Hanna: Jee jee, tosi huippu juttu! Nimen keksiminen on kyllä aina haaste. Kerro sitten heti se osoite kun tiedät! :P

  VastaaPoista
 10. Tyhmyyttä on lähteä Afrikkaan ilman malarialääkityksiä ja kunnon rokotteita!!! Joku matkatoimisto sai muuten taannoin huomautuksen siitä, kun myi äkkilähtöjä muistaakseni juuri Gambiaan, koska niiden puitteissa ei tarvittavia rokotuksia ja malarian estolääkkeitä ehtinyt hankkia --> malariatartunnat lisääntyivät. Ja malaria on tappava tauti, ja Afrikassa yleinen, joten todellakin olet hyvin viisas huolehtiessasi rokotteista :) Hienoa! :)

  Minun pitäisi jossain vaiheessa alkaa myös ottaa selville rokotetarpeita maailmanympärysmatkaamme varten. Käymme mm. Meksikossa, joten tarvetta ainakin jollekin on. Koulun puolesta olen jo Hepatiitti A+B -rokotteet saanut... Saas nähdä riittääkö ne :)

  -laapalaura.blogspot.com

  VastaaPoista
 11. Laapa: Olen kyllä niin samaa mieltä kanssasi! :) Etenkin kun Afrikassa esiintyvät taudit eivät ole ihan mitään flunssan tasoisia. :D Ooih, olet lähdössä maailmanympäri reissaamaan, vähän hienoa! :P

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit, piristit päivääni! :)